Een cruise naar de Noorse fjorden is een onvergetelijke ervaring die de majesteit van een van ’s werelds meest adembenemende natuurlijke wonderen onthult. De fjorden, met hun steile kliffen, kristalheldere wateren en weelderige groene landschappen, vormen het hart van de Noorse natuurlijke pracht. Deze reis biedt niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook een diepe duik in de serene schoonheid en de rijke geschiedenis van Noorwegen.

De magie van de Noorse fjorden

De Noorse fjorden, diep ingesneden waterwegen omringd door imposante bergketens, zijn een resultaat van millennia van gletsjeractiviteit. Deze geografische wonderen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar bieden ook een uniek inzicht in de geologische geschiedenis van de aarde.

Waarom een cruise de ideale manier is om de fjorden te ervaren:

 • Unieke perspectieven: Vanaf het dek van een cruiseschip krijg je ongeëvenaarde uitzichten op de fjorden, waardoor je de volle omvang van hun majesteit kunt waarderen.
 • Comfort en gemak: Een cruise biedt alle comfort en voorzieningen, waardoor je deze ruige landschappen kunt verkennen zonder in te leveren op comfort.
 • Toegang tot afgelegen gebieden: Veel fjorden zijn moeilijk bereikbaar over land, maar een cruise biedt toegang tot deze afgelegen natuurgebieden.
 • Rijke culturele ervaringen: Tijdens stops in kleine dorpjes en steden langs de fjorden, kun je de lokale cultuur en geschiedenis ervaren.
 • Educatieve verrijking: Aan boord worden vaak lezingen en rondleidingen aangeboden die dieper ingaan op de geologie, flora en fauna van de fjorden.

De hoogtepunten van een fjordencruise

Een cruise langs de Noorse fjorden voert je langs enkele van de meest iconische locaties van Noorwegen, waaronder de Geirangerfjord, de Sognefjord en de Nærøyfjord, allen erkend als UNESCO Werelderfgoedlocaties. De schilderachtige dorpjes zoals Flåm, met zijn beroemde spoorlijn, en de historische stad Bergen met zijn charmante Bryggen-wijk, zijn slechts enkele van de stops die een diepgaande blik bieden in het Noorse leven.

Een cruise langs de Noorse fjorden is een ongeëvenaarde manier om de adembenemende schoonheid van Noorwegen te ervaren. Het combineert natuurlijke wonderen met culturele diepgang, waardoor het een ideale vakantie is voor diegenen die zowel ontspanning als avontuur zoeken. Of je nu gefascineerd bent door de geologische wonderen van de fjorden, de rijke Noorse geschiedenis wilt ontdekken, of simpelweg wilt genieten van de serene landschappen, een fjordencruise is een reis die je niet snel zult vergeten.

Uitzicht op Balestrand in het Sognefjord, Noorwegen

Wat is de beste tijd voor een Noorse fjorden cruise?

De beste tijd voor een cruise naar de Noorse fjorden hangt af van wat je wilt zien en ervaren. Elk seizoen heeft zijn eigen unieke charmes en attracties. De meeste mensen gaan in de zomer op cruise, maar de andere jaargetijden hebben ook zeker hun voordelen.

Zomer (Juni tot Augustus)

 • Weer: Dit is de warmste periode in Noorwegen met langere dagen. De temperaturen zijn aangenamer en het weer is over het algemeen stabieler.
 • Middernachtzon: In het noorden van Noorwegen kun je de middernachtzon ervaren, waarbij de zon 24 uur per dag zichtbaar is.
 • Natuur: De natuur is in volle bloei, wat ideaal is voor het maken van foto’s en wandelingen.
 • Activiteiten: De meeste toeristische attracties en activiteiten zijn in deze periode beschikbaar.

Lente (April tot Mei) en herfst (September tot Oktober)

 • Minder Druk: Deze seizoenen zijn minder druk dan de zomer, waardoor je de fjorden kunt ervaren met minder toeristen.
 • Natuurschoon: In de lente komt de natuur tot leven en in de herfst kun je genieten van de prachtige herfstkleuren.
 • Weer: Het weer kan wisselvallig zijn, maar de temperaturen zijn over het algemeen mild.

Winter (November tot Maart)

 • Noorderlicht: De wintermaanden zijn de beste tijd om het noorderlicht te zien, vooral in het noorden van Noorwegen.
 • Winterlandschap: De sneeuwbedekte fjorden en bergen bieden een spectaculair winterlandschap.
 • Koud Weer: Het is koud, en sommige toeristische attracties kunnen gesloten zijn, maar winteractiviteiten zoals hondensledetochten en skiën zijn beschikbaar.

Kortom, als je vooral de natuur en het buitenleven wilt ervaren en de meeste toeristische attracties wilt bezoeken, is de zomer de beste tijd voor een cruise naar de Noorse fjorden. Voor het waarnemen van het noorderlicht en het ervaren van een winterwonderland, is de winter de beste periode. Lente en herfst zijn ideaal voor reizigers die de voorkeur geven aan mildere temperaturen en minder drukte.

Wat kost een Noorse fjorden cruise?

De kosten van een Noorse fjorden cruise kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de cruise-maatschappij, de duur van de cruise, het type hut dat je kiest, de tijd van het jaar en de inbegrepen voorzieningen. Gemiddeld kunnen de prijzen voor een Noorse fjorden cruise voor Belgen variëren van ongeveer €800 tot €2500 per persoon voor een standaardcabine. Luxere hutten of suites kunnen aanzienlijk duurder zijn.

Het is belangrijk op te merken dat sommige cruise-lijnen All Inclusive pakketten aanbieden, wat betekent dat maaltijden, drankjes en excursies in de prijs zijn inbegrepen. Deze pakketten kunnen duurder zijn, maar bieden een meer inclusieve ervaring.

Daarnaast kunnen last-minute aanbiedingen en vroegboekkortingen van invloed zijn op de prijs die je betaalt. Het is raadzaam om verschillende cruise-aanbiedingen te vergelijken en te overwegen wat het beste bij je budget en reiswensen past. Houd er ook rekening mee dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de vertrekhaven en de route van de cruise.